מה זה טיפול דיאדי?
המונח דיאדה פרושו זוג, שניים. הטיפול הדיאדי מגבש בתוכו מספר גישות פסיכולוגיות המדגישות המתעסקו בעיקר באינטראציה בין הילד להורה, ההבנה כי יש ההשפעות ההדדיות בין הילד להורה ואלה בונים את והיחסים ביניהם, שלמעשה תורמת להתפתחותו הרגשית, החברתית והשכלית של הילד.
טיפול דיאדי מתייחס להורים כ"סוכני השינוי" וההשפעתם המרכזית ביותר בחיי הילד. חשיבות ההשתתפות של ההורים בתהליך הטיפול באופן פעיל מדגישה את מעורבות ותרומת ההורים כל אחד לפי דרכו ואופן יצירת הקשר שלו עם הילד.
מה קורה בטיפול דיאדי?
המטפל נפגש מדי שבוע עם הדיאדה אם-ילד או אב-ילד לסרוגין, בנוסף למפגש עם ההורים אחת לשלושה שבועות. המטפל צופה ישירות ביחסים ובאינטראקציה בין ההורה לבין הילד, ובשונה מהטיפול הפסיכולוגי הפרטני, אינו מסתמך רק על דווחי ההורים.
בסיוע המטפל, יכול ההורה "בזמן אמת", תוך כדי אינטראקציה עם ילדו, לחשוב ולהבין את ילדו בדרך חדשה ואחרת ולשנות את דרכי התקשורת עמו. במפגש הדיאדי ההורים והילד לומדים יחד על הכוונות, המחשבות והרגשות שמכוונים את התנהגותם.
במפגשי הורה-ילד המטפל גם מציע ומעודד דרכים שונות לאינטראקציה של ההורה והילד ,היכולים להוביל לשינוי בתפיסת ההורה את עצמו, את הילד ואת היחסים ביניהם.
מהות המפגש הטיפולי הוא לעזור להורים ולילד להיות באינטראקציה טובה יותר והבנת הקשיים של הילד, צרכיו ועולמו הפנימי כפי שמשתקף במפגש הדיאדי הורה-ילד וע"פ דווחי ההורים על ההתנהלות בבית.
המטפל מעביר גם ידע פסיכולוגי התפתחותי, ומנחה את ההורים באופן ישיר וברור כיצד לתמוך או לעזור לילד להתמודד עם קושי מסוים.
בנוסף, עוזר המטפל להורים להבין את העמדות הרגשיות שלהם, המקשות עליהם בהתמודדות עם ילדם ומעכבות את התפתחותו.